{ "title": "Aids Aşısı", "image": "https://www.aidshastaligi.gen.tr/images/aids-asisi.Jpeg", "date": "19.01.2024 08:22:32", "author": "emine yanç", "article": [ { "article": "AIDS Aşısı, California Üniversitesi'nde görev yapan profesör Bıll Berman tarafından başarıyla geliştirildi. AIDS Aşısı'nın yaklaşık 3 yıl klinik testlerden geçirileceği bildirildi. AIDS hastalığına sebep olan HIV virüsüne karşı etkili olduğu sanılmaktadır.

Çalışmalarını 90'lı yıllarından beri sürdüren Profesör Bıll Berman, Genentec adlı firmada çalışırken HIV virüsüne karşı bir aşı geliştirmişti. Geniş çaplı deneme sınavından geçirilen aşı 2003-2009 yıllarında, Tayland'da 16.000 kişi üzerinde denenmeye başlandı. Yüzde 31 oranında başarı yakalayan AIDSAşısı, bir umut oldu. Ancak makamdan onay alabilmesi için yüzde 60'ın üzerinde olmalıydı.

O günden bu günlere kadar çalışmalarına devam eden Prof. BERMAN AIDS Aşısı'nda çok büyük bir ilerleme kaydettiğini ve HIV virüsü üzerinde çok büyük etkiye sahip bir aşı geliştirdiğini açıkladı.

Virüs çok hızlı, rastgele ve mutasyona uğrayarak saldırdığından, mücadele etmenin çok zor olduğunu belirten Prof. BERMAN, bu mücadelede en önemli unsurun vücuda HIV virüsü yerleşmeden mücadele eden antikorları yerleştirmek olduğunu bildirdi.

Prof. BERMAN daha önceki AIDS Aşısı denemelerinden farklı olarak, onlarda eksik olan şeker moleküllerini eklediklerini ve bu moleküllerin AIDS Aşısını etkili hale getirdiğini iletti.

BERMAN, \" vücuda girdikten sonra milyonlarca kopya üreten virüs sürekli değişiyor, bağışıklık da bu değişime ayak uydurmaya çalışıyor. Bizim ürettiğimiz AIDS Aşısı bulaşmayı tamamen önlemeye yönelik. Virüsün vücutta yer edinmemesi için tamamıyla koruma oluşturmaya çalışıyoruz\" dedi.

AIDS Aşısı, kan dolaşımına encekte edildiğinde hastanın bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek HIV virüsünü tanımaya ve yok etmeye programlanmış antikorlar üretilmesini sağlıyor.

Antwerp Üniversitesi'nde ise üniversite çalışanları ve bilim adamları yeni geliştirilen AIDS Aşısı'nı gönüllüler üzerinde denemeye başladılar. Gönüllülerin kendi savaşçı hücrelerinden üretilen AIDS Aşısı güvenli ve limitli de olsa şimdilik umut verici.

Gönüllülere 4 haftalık sürelerde dört kez, üzerinde çalışılmış kendi hücrelerinden küçük bir miktar geri encekte edildi. Gerçekten aşının bilinen hiçbir yan etkisi olmamasına rağmen, her bir aşılamadan sonra CD8 savaşçı hücreleri, virüsü gittikçe daha çok tanınır hale getirmektedir. HIV hala proteinlerini hızlıca değiştirmekte ve birkaç virüs AIDS Aşısı'ndan kurtulabilmektedir.
" } ] }