{ "title": "Aids Nedir", "image": "https://www.aidshastaligi.gen.tr/images/aids-nedir.jpg", "date": "21.01.2024 06:10:07", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Aids Nedir, Türkçe edinsel bağışıklık yetmezliği sendromu olarak adlandırılan AİDS, HIV adındaki virüsün sebep olduğu, kan yoluyla veya cinsel ilişki esnasında bulaşan bir hastalıktır. Bu virüs, vücuda girdiği zaman, hastalığa karşı direnç göstermemizi sağlayan bağışıklık sistemimizi neredeyse yok eder. Böylece başka ciddi hastalıklara yakalanmamız daha çok kolaylaşır ve en basit bir soğuk algınlığında bile, normal insanların iki katında dirençsizlik ortaya çıkar. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen AİDS, her yaş grubunda ortaya çıkabilir.

Bu virüs, vücuda girdikten hemen sonra bir hastalık ortaya çıkarmaz. Ayrıca, bu virüsün vücutta bulunduğunu gösteren herhangi bir şikâyet ya da belirti de bulunmamaktadır. Ancak yapılan kan testleri sonucun da fark edilir. Yaklaşık 5-10 yıl sonra belirtiler yavaş yavaş görülmeye başlar. Bu zaman sürecine kadar kişi, mikrobu başka insanlara da bulaştırabilir. Ayrıca şunu bilmek gerekir ki, AİDS hastaları için ölüm kaçınılmaz kötü bir sondur. En çok; Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya gibi büyük ve turistik şehirlerde görülmektedir. Bunun en büyük nedeni de korunmasız yaşanan cinsel ilişkidir. Hastalığa yakalananların büyük bir bölümü kadındır. Ülkemizde eş cinsel erkeklerde çok görülse de biseksüel ve madde bağımlısı erkekler ve hemofili hastalarında da bir hayli çok görülmektedir. Bir grup hastada ise hastalığın sebebi bilinmemektedir.

AİDS bulaşma yolu
AİDS Belirtileri Nelerdir?

AİDS, virüs bulaştıktan yaklaşık olarak 10 sene sonra da ortaya çıkabilir. Vücuda giren virüs, kan hücrelerine giderek zarar verir ve yok olmasına sebep olur. Bu hücreler yok olmaya başladıktan sonra, vücudun savunma mekanizması gittikçe yavaşlar ve hastalığa yakalanma ihtimali oldukça artar.

Ateş yükselmesi, iştahsızlık ve kilo kaybetme, vücudun bazı bölgelerinde oluşan uçuk veya yaralar, kronik akciğer hastalıkları, geceleri aşırı terleme, ishal, öksürük meydana gelir. Lenf bezleri oldukça büyümüştür. Bu belirtilerin hepsinin olması gerekmez. Bir bölümünün bulunması hastalığın düşünülmesi için yeterlidir.

AİDS Tedavisi Nasıl Yapılır?

Her ne kadar tıpta gelişmeler sürmekte olsa da AİDS in henüz net bir tedavisi yoktur. Ayrıca bu virüsten koruyacak herhangi bir aşı da kullanılmamaktadır. Yine de birkaç belirli ilacın bir arada kullanılması, hastanın biraz daha uzun ve konforlu yaşam sürmesine destek olmaktadır. Yaşam boyu tedavi gerektirir ve hastanın çok dikkatli bir hayat sürmesi gerekir. Ayrıca günümüzde AİDS için kullanılan ilaçlar, oldukça pahalıdır.
" } ] }