{ "title": "Aids Virüsü", "image": "https://www.aidshastaligi.gen.tr/images/aids-virusu.jpg", "date": "19.01.2024 15:52:20", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Aids Virüsü, Çağımızın en büyük sorunlarından bir tanesi de AISD virüsüdür. AIDS edinilmiş bağışıklık yetmezliği rahatsızlığıdır. Vücudun bağışıklık sistemini çalışamaz duruma getirir. AIDS virüsü bütün dünyayı ilgilendiren yaygın bir sağlık problemidir. Halen bile tedavisi bulunamamıştır. Vücudun bağışıklık sistemini yok etmesi sebebiyle ölümcül bir hastalıktır. Bağışıklık sisteminin yok olması sebebiyle vücut en küçük bir enfeksiyona bile direnç gösteremez ve hastalık ölüm ile sonuçlanır. Bulaşıcı bir hastalık olan AIDS hastalığının etkeni HIV (Human Immune deficiency Virüs)'dir. Normal durumda lökositler ve lenfositler vücuda giren bakterileri etkisiz hale getirerek bedeni hastalıklara karşı korur. AISD hastalığında HIV, lenfositlerin içerisine girerek burada ürer. Daha sonra da lenfositleri öldürür. AIDS'li hastalarda lenfositlerin etkisiz hale gelmesiyle bağışıklık sistemi zayıflar. Böylece değişik enfeksiyonlar ve tümörlerin meydana gelişi kolaylaşır. Oldukça tehlikeli ve bulaşıcı bir rahatsızlık olan AIDS virüsünün bedendeki etkileri şunlardır:
Hastalık belirtilerin güçlenmesinin ardından teşhis için ELIZA ve Western Blot testi yapılır AIDS virüsünün bulaşması birçok yolla olmaktadır. AISD'in bulaşması cinsel temasla, kan yoluyla ve anneden bebeğe eş yoluyla olur. AIDS virüsünün bulaşma riskin en fazla olduğu gruplar:

" } ] }